Tip na túru s MYAPLEND: Zo Štrbského Plesa na Popradské pleso

Napriek tomu, že to v mestách vyzerá skoro už na leto, hory poskytujú stále ideálne podmienky na príjemnú jarnú turistiku. V spolupráci s našim partnerom MYAPLEND ti prinášame ďalší tip na pohodovú turistiku. Tentokrát sa vyberieme zo Štrbského Plesa na Popradské pleso. Táto túra je vhodná pre všetkých, ktorí sa chystajú do Tatier s deťmi no užijú si ju aj tí z vás, ktorí chcú po zimnej prestávke začať pozvoľne. V článku ti predstavíme trasu, zaujímavosti čo sa dá vidieť cestou a takisto aj tip ako získať v Tatrách výhodné ubytovanie 3+1 noc zadarmo.

Dnešnú túru začíname v APLEND Hotel Ovruč, ktorý sa nachádza na Štrbskom Plese, ako turisti sme ocenili možnosť dať si výdatné raňajky priamo v apartmáne, v ktorom sa nachádza kuchynka s kompletnou výbavou. Z hotela sa presunieme k Štrbskému plesu, kde nás čaká začiatok túry, z hotela je to k nemu na skok, predtým ako sa vydáme na túru sa pri plese kocháme ikonickými výhľadmi na Tatry.

Tu sa na chvíľu pristavujeme na móle, kde z plesa vylieza párik divých kačiek a robí nám milú spoločnosť.

Spravíme pár fotiek a pokračujeme ďalej doprava, napájame sa na červeno značený turistický chodník – takzvanú Tatranskú magistrálu. Chodníček tu kopíruje vodnú plochu, delí nás od nej len kúsok zelene. Okolo plesa môžeme obdivovať niekoľko drevorezieb, z dreva sú vyrezané rôzne zvieratká, ktoré môžeme pozorovať v Tatranskom národnom parku. Takýmto spôsobom si môžeme posedieť na lavičke s bobrami a oddýchnuť si s výhľadom na okolitú krásu. 

Pokračujeme ďalej po červenej a odkláňame sa od plesa doprava. Prechádzame okolo drevenej sochy Jozefa Szentiványiho – zakladateľa osady Štrbské pleso. V roku 1872 sa rozhodol na brehu plesa postaviť si poľovnícku chatu, odvety popularita tohto miesta narastala a dnes je vyhľadávaným turistickým centrom. Prechádzame cez hlavnú cestu a tu cesta prechádza ponad potok Mlynica.

Ak sa chystáš do Tatier s rodinou či partiou, odporúčame ti využiť výhodnú ponuku na ubytovanie, 3+1 noc zadarmo získaš vďaka vernostnému programu MYAPLEND. Akcia platí v zariadeniach Hotel Lujza Major, Vila Beatrice, Vila Júlia, Vila Magnólia, ktoré sa nachádzajú v Tatranskej Lomnici. V Starom Smokovci v Kolibe Kamzík, a vo Veľkom Slavkove v Tatry Holiday Resort. Noc zdarma môžeš získať až do 15. júna.

Míňame smerovník Odbočka pri Heliose a kamenistým terénom začíname stúpať hore a naberať výškové metre. Prechádzame pekným lesíkom, chodník lemujú vysoké smreky. Chodník lesom medzi plesom a plesom po červenej je zároveň náučným chodníkom, ktorý má 14 zastavení. Môžete sa na nich dočítať rôzne zaujímavosti o lese, jeho ekosystémoch či živočíchoch, ktoré v ňom bývajú.

Prichádzame k turistického rázcestníku Trigan a tu sa môžme rozhodnúť, ktorou cestou budeme pokračovať – červenou a tak zároveň pokračovať náučným chodníkom alebo zelenou trasou. My sme si vybrali chodník vedúci po zelenej značke, ten pokračuje doprava mierym klesaním. Za chvíľu už chodník lemuje Hincov potok. Prekračujeme ho cez mostík a pomaly sa blížime k nášmu cieľu. 

Prekračujeme asfaltovú cestu a sme na mieste. Od plesa sa nám naskytajú nádherné výhľady na všetky strany. Na Popradskom plese sa nachádzajú dve chatyMajláthova chata a Chata pri Popradskom plese, v ktorých sa môžeme do sýtosti občerstviť a posilniť. 

Chata pri Popradskom plese je najnavštevovanejšou chatou s celoročnou prevádzkou vo Vysokých Tatrách. Ak máme dostatok sily v nohách a dosť času, môžeme z tohto miesta pokračovať ďalej a spraviť si napríklad túru k Hincovým plesám či na obľúbené Rysy. Keďže snehová prikrývka pretrváva, my svoju dnešnú túru končíme tu, na Popradskom plese.

Ak by sme sa rozhodli, že nechceme ísť naspäť tou istou cestou, môžeme sa dole vrátiť po modrej značke, ktorá vedie po asfaltovej ceste. Zároveň môžeme pred cestou ešte navštíviť Symbolický cintorín – pietne miesto v limbovom háji. Od Popradského plesa sa k Symbolickému cintorínu dostaneme po žltej značke, avšak pozor – žlto značený chodník je otvorený len od 1. 6. do 31. 10.

Ďalšie možnosti trasy

Každého milovníka cyklistiky učite poteší aj to, že na Popradské pleso vedie aj asfaltová cesta. Takiež je to plusom, ak prevážame malého turistu v kočíku. Cesta zo Štrbského Plesa po asfalte meria približne 6 kilometrov a nastúpame asi 260 výškových metrov. E-bike si môžeš požičať od ABL.sk, s vernostným programom MYAPLEND získaš 10% zľavu, super je, že e-bike ti bezplatne doručia priamo až do hotela, a nemusíš zaň platiť zálohu. 

My sme dnes zvolili variant pešej turistiky a preto “utekáme” späť do Hotela Ovruč, kde sa tešíme na parádny wellness. Parkovanie pre ubytovaných je v cene, hotel má tiež bezbariérový prístup.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *