Komunitný výstup na Kôprovský štít

Hikemates je komunita ľudí, v ktorej sa radi stretávame na spoločných výstupoch a prespávačkách po slovenských horách. Ak si s nami na komunitnom výstupe ešte nebol, nevadí. V tomto článku ti poviem, ako prebiehal náš posledný komunitný na Kôprovský štít. Uskutočnil sa minulú v nedeľu 30. júna 2024. 

Najbližšie nás čaká brigáda na Muránskej planine (26. – 27. júl 2024) a potom neskôr organizujeme prespávačku na Chate pod Rysmi (29. – 30. september 2024). Poznač si do kalendára (resp. sleduj naše sociálne siete) a pridaj sa k nám!

Prečo sme si vybrali túru na Kôprovský štít?

Kôprovský štít vo Vysokých Tatrách ponúka množstvo dôvodov na návštevu:

  • Panoramatické výhľady: na okolitú prírodu Vysokých Tatier, vrátane Veľkého Hincovho plesa, Kriváňa a Rysov. Z vrcholu môžeš vidieť doliny Mengusovskú a Kôprovú.
  • Jednoduchá dostupnosť: túra na Kôprovský štít je ideálna pre turistov so strednou úrovňou skúseností. Začína sa na Štrbskom plese, kam sa dá pohodlne dostať autom alebo električkou. Cesta na vrchol trvá približne 4-5 hodín.
  • Bez davov ľudí: Na trase k vrcholu sa stretneš s menším počtom turistov v porovnaní s populárnymi miestami ako Rysy alebo Kriváň. To ti umožní vychutnať si ticho a pokoj tatranskej prírody a zažiť autentický tatranský zážitok.

Zaujímavosti o Kôprovskom štíte

Kôprovský štít je pomenovaný po Kôprovej doline, ktorá dostala svoj názov od rastliny Kôprovníček bezobalný (Ligusticum mutellina), je prvým vrcholom krivánskej rázsochy. Nachádza sa na konci Mengusovskej doliny a na jeho vrchol vedie turistický chodník z Vyšného Kôprovského sedla.

Pre koho je túra na Kôprovský štít vhodná

Táto túra (pozri si našu trasu) je vzhľadom na svoju dĺžku (20 km) a prevýšenie (1158 m) vhodná pre stredne pokročilého až pokročilého turistu a turistku. Na trase je málo zdrojov pitnej vody, preto na to nezabudni najmä počas letných horúčav.

Ako prebiehal výstup

Posledný júlový víkend sa síce neukazoval ako priaznivý, čo sa týka počasia, no dúfali sme v slnečnú nedeľu. Predpoveď však nevyšla a ráno bolo veterné a sychravé. Napriek tomu sa pri kaviarni APLEND Monte Mory zhromaždilo okolo 70 odhodlaných turistov. Na úvod sme si dali malé občerstvenie, dobrú kávu a čaj, zasúťažili o hodnotné ceny od Northfinder a vypočuli si úvodné slová od Ondreja Kameniara z Lesmíru.

Krátko po siedmej hodine sme vyrazili smerom na Popradské pleso. Počasie bolo ideálne na turistiku – oblačno, bez pražiaceho slnka, a príjemne chladno, čo nám umožnilo rýchly postup.

Pri Popradskom plese sme si dali ďalšiu pauzu a Ondrej nám rozprával o národných parkoch a pralesoch. Všetci sme ho nadšene počúvali vrátane otravných múch.

Až teraz začala tá pravá tatranská turistika. Najprv mierne stúpanie Mengusovskou dolinou až k Veľkému Hincovmu plesu, kde sa potvrdila veterná predpoveď. Obliekli sme si ďalšiu vrstvu proti vetru a pokračovali do sedla. Táto časť túry bola naozaj náročná na prevýšenie, no v sedle nás prekvapilo bezvetrie. Už len kúsok.

Kôprovský štít má niečo spoločné so Slavkovským štítom – aj tam je značné prevýšenie a oba ti dávajú pocit, že už si na vrchole, aj keď ešte nie si a dlho nebudeš.

Hore sa trochu rozfúkalo, prevaľovala sa hmla a obloha bola zatiahnutá, no napriek tomu to malo svoju atmosféru. Vrchol je trochu malý na náš komunitný výstup, takže sme sa museli prestriedať a kvôli vetru sme si urobili spoločnú fotku na etapy dole v sedle. Cestou späť sme sa zastavili na kávu, jedlo a ďalšie rozprávanie od Ondreja (o medveďoch) na Popradskom plese a spokojne sa rozlúčili. Bolo to opäť skvelé, vďaka vám všetkým!

Čo nám výstup dal?

Výstup na Kôprovský štít nebol len o dosiahnutí vrcholu, ale aj o zážitkoch z nádhernej tatranskej prírody. Naučili sme sa mnoho nového od Ondreja Kameniara, ktorý nám priblížil ekologické a prírodovedné súvislosti. Ondrej, odborník na ekológiu lesa a zanietený výskumník, nám rozprával o pralesoch, národných parkoch a ochrane prírody, čím obohatil naše vedomosti. Zlepšili sme si turistické schopnosti, odolnosť voči nepriaznivým podmienkam a spoločne sme prekonávali náročný terén. Atmosféra na vrchole a počas celej túry bola opäť vynikajúca.

Čo nás čaká ďalej?

Najbližšie sa chystáme na brigádu na útulni Sláviček, ktorá sa nachádza na okraji Muránskej planiny. Prihlásiť sa môžeš na webe horedobre.sk. Sledujte naše sociálne siete, kde čoskoro zverejníme všetky detaily a informácie.

Poďakovanie našim partnerom

Komunitné výstupy by neboli možné bez podpory našich partnerov!
 

  • Mitsubishi Motors Slovensko: Vďaka nim sme sa komfortne a bezpečne dopravili do Starého Smokovca.
  • NORTHFINDER.SK: V ich kvalitnom outdoorovom oblečení sme boli chránení pred nepriazňou počasia a zároveň sme sa cítili komfortne.
  • Kofola: Postarala sa o náš pitný režim a dodala nám energiu na zdolanie túry.
  • MYAPLEND: Vďaka nim sme získali zľavu na ubytovanie, jedlo a mohli si užiť skvelú kávu pred výstupom.
  • CANON Slovakia: Spojenie talentu nášho fotografa a špičkovej fototechniky viedlo k vzniku kvalitných fotografií.
  • Union Poisťovňa: Vďaka ich poisteniu sme sa na túre cítili komfortne a bez obáv.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *