Odborníčka z Northfinder radí: Ako si správne vybrať turistické topánky?

Slovenská značka Northfinder prichádza na trh s novou kolekciou turistických topánok, ktoré prekypujú inovatívnymi technológiami a vyšperkovaným dizajnom a zároveň kombinujú funkčnosť a štýl. V tomto článku ti prinášame rozhovor s Katkou, dizajnérkou novej kolekcie s bohatými skúsenosťami zo sveta outdooru a turistiky. Dozvieš sa viac o jednotlivých turistických topánkach, čo ju inšpirovalo, aké materiály a technológie boli použité a získaš aj cenné rady, ako si správne vybrať obuv na rôzne typy túr. Ak si nadšencom turistiky alebo jednoducho hľadáš kvalitné outdoorové vybavenie, tento článok bude určite pre teba.

Katka, poďme pekne po poradí. Mohla by si predstaviť novú kolekciu turistických topánok?  

Jasné! V novej kolekcii nájdeš 3 nové topánky: hiking low cut, hiking mid cut a approach. Samozrejme, v dámskej a pánskej variante. Všetky majú celokoženú konštrukciu s membránou a špičkové technológie ako podrážky Vibram®, ktoré poskytujú skvelú priľnavosť, stabilitu a odolnosť v rôznych terénoch a Ortholite® – tvarovanú vnútornú vložku.

Low cut modely Meru (pánsky) a Mana (dámsky) sú outdoorové topánky nízkeho strihu určené na ľahkú až stredne ťažkú turistiku. Topánky majú vynikajúcu paropriepustnosť a vodoodolnosť a vďaka nadčasovému dizajnu ich využijete aj na voľnočasové nosenie. Zvršok z kvalitnej semišovej kože a vodeodolná membrána chránia nohy pred vlhkosťou a špinou a lem gumenou ochranou po celom obvode zvyšuje odolnosť proti vlhkosti a oderu napríklad od skál. Vhodné sú napríklad na prechádzku do Malých Karpát ako aj Malofatranske hrebenovky ci tazsie tury..

Mid cut modely Parvat (pánsky) a Pangma (dámsky) sú outdoorové členkové topánky určené na turistiku, od ľahkých po náročnejšie trasy. Podobne, ako low cut modely udržia tvoje nohy v suchu vďaka vynikajúcej paropriepustnosti a vodeodolnosti. Taktiež sú z kvalitnej semišovej kože a po obvode vystužené gumenou ochranou. Ich využitie je naozaj univerzálne. Sú vhodné na celoročné použitie.

Approach modely Makalu (pánsky) a Manaslu (dámsky) vynikajú dizajnom, ktorý je inšpirovaný lezečkami. Ide o topánku z kategórie nástupovej obuvi, s ktorou ľahko a bezpečne zdoláš strmé kopce, via ferraty a aj kamenisté chodníky. Rovnako ako hiking low cut a mid cut modely je topánka s celokoženým zvrškom zo semišovej kože, vodeodolnou membránou a vyniká paropriepustnosťou a vodeodolnostou.

Zabezpečí dobré cítenie podkladu a tlmí otrasy vďaka medzipodrážke z EVA peny a podrážke Megagrip od VIBRAM®. Okrem vynikajúcej trakcie na mokrom povrchu, pri zostupe, na tráve, či na lesnom podklade, poskytne aj dostatočnú stabilitu v ľahkých lezeckých úsekoch, za čo vďačí svojej stredne tvrdej konštrukcii najmä v oblasti špičky. Dezén podrážky má hĺbku 4mm, čiže blato a nečistoty sa dajú ľahko odstrániť.

Tenký pružný jazyk s penovou výplňou a bočnými všitými klinmi rozloží tlak stiahnutých šnúrok, ktoré sa šnurujú až k špičke a minimalizuje riziko prieniku nečistôt dovnútra. Špička a päta, ktoré sú často pri danom type turistiky najviac namáhané, sú chránené odolnou gumenou obrubou po vzore lezečiek. Zvládneš v nich aj takú ferratu v Priečnom sedle alebo Dolomitoch.

Čo vás inšpirovalo pri tvorbe novej kolekcie turistických topánok a aké nové trendy alebo technológie ste zahrnuli do tejto kolekcie?

Pri tvorbe novej kolekcie nás inšpiroval úspech našich minuloročných topánkových noviniek. Chceli sme pokračovať v tomto trende a priniesť ešte širšiu ponuku modelov. Tento rok sme sa zamerali na rôzne verzie topánok – low cut, mid cut a approach – aby sme našim zákazníkom ponúkli obuv vhodnú pre rôzne druhy turistiky a rôzne zaťaženie.

Dôraz sme kládli na ľahkosť, čo zaručuje maximálny komfort aj pri pravidelnom nosení. Zároveň sme sa inšpirovali farbami prírody a vytvorili unikátne farebné kombinácie, ktoré budú v horách ľahko rozpoznateľné a jedinečné. Veríme, že každým ďalším rokom prinesieme zákazníkom vždy lepšie verzie turistických topánok, ktoré budú spoľahlivým spoločníkom vďaka kvalite prevedenia dlhé roky a nielen jednu sezónu.

Do kolekcie sme zahrnuli najmodernejšie technológie ako Vibram XS Trek EVO podrážku pre turistické topánky a Vibram Megagrip pre approach topánky. Obidve tieto podrážky ponúkajú výnimočnú priľnavosť a odolnosť v rôznorodých terénoch. Ortholite vložky zabezpečujú maximálne pohodlie pri dlhých túrach a oporu pre klenbu nohy.

Aké sú rozdiely medzi low cut a mid cut topánkami a aké sú ich výhody a nevýhody?

Low cut topánky sú ľahšie a preto ideálne pre letné obdobie, kedy sa noha menej potí. Nevýhodou je nižšia opora členku, takže je potrebné v nich vedomejšie kráčať, najmä na nerovnom povrchu. Na druhej strane, mid cut topánky poskytujú okrem lepšej ochrany členku aj lepšiu ochranu pred dažďom a snehom, no v teplejších mesiacoch sa v nich môže viac potiť noha. Výber topánky vždy závisí od preferencií a skúseností koncového užívateľa.

Kedy je lepšie použiť approach obuv?

Approach obuv je ideálna pre technické túry na skalách, kde je potrebné aj ľahké lezenie a ocenia ich aj všetci milovníci populárnych via ferrát. Ponúka skvelú priľnavosť a kontrolu v náročnom skalnom teréne.

Aké materiály ste použili pre jednotlivé typy topánok a prečo?

Pre approach topánky sme použili Vibram Megagrip podrážku, ktorá zaisťuje lepšiu priľnavosť na skalách a v mokrom teréne. Na turistické topánky sme aplikovali Vibram XS Trek EVO, ktorá ponúka optimálnu kombináciu priľnavosti, trakcie a odolnosti voči oderu. Všetky naše topánky sú vyrobené z odolnej semišovej kože s vodeodolnou a priedušnou membránou, čo zaručuje pohodlie aj v extrémnych podmienkach.

Ktoré topánky z novej kolekcie by ste odporučili na ľahké turistické trasy a ktoré zas na náročnejšie horské túry?

Na ľahké turistické trasy by som odporučila Multisport topánky. Pre stredne náročné trasy sú ideálne low cut hiking topánky, ktoré sú vhodné aj do ťažšieho terénu pre skúsenejších turistov. Pre technicky náročnejšie trasy, najmä v skalnom teréne a via ferraty, sú najlepšou voľbou approach topánky. Na náročnejšie horské túry by som odporučila mid cut hiking topánky.

Ako dôležitý je vzhľad topánok v porovnaní s ich funkčnosťou?

Funkčnosť je vždy na prvom mieste, ale samozrejme aj vzhľad hrá svoju rolu. Mnohí turisti dnes hľadajú outdoorové vybavenie, ktoré je nielen funkčné, ale aj vizuálne atraktívne. Preto sa snažíme skĺbiť oba tieto aspekty v našich návrhoch.

Aký je proces testovania topánok pred ich uvedením na trh, spolupracujete aj s testermi?

Áno, topánky testujeme v rámci nášho design & development tímu už počas vývojového procesu. Taktiež spolupracujeme s testermi z rôznych prostredí, vrátane Tatranskej horskej služby, lezcov, turistov a naše topánky boli dokonca testované aj v peruánskych Andách.

Aké sú tvoje top rady pre zákazníkov pri výbere správnych turistických topánok?

Najdôležitejšie je, aby topánka správne sedela – mala by mať mierny nadmerok, ale nemala by byť príliš veľká. Taktiež by mala po stiahnutí pevne obopínať členok. 

Katka pracuje v Northfinderi už 3 roky ako dizajnérka oblečenia a obuvi. Síce vyštudovala produktový design a s oblečením vôbec nerobila, cestu k nemu si aj tak našla. Počas brigády v jednom športovom obchode ju oblečenie a ich materiály začali veľmi fascinovať. Práve vďaka tomu, že sa outdoorovým športom aktívne venuje, vie ako má funkčné a praktické oblečenie a obuv vyzerať. Následne sa dostala na stáž do Švajčiarska k jednej dlhoročnej outdoorovej značke, vďaka čomu nadobudla veľa skúseností do svojej súčasnej práce.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *