Pri Chate pod Rysmi pribudnú ekologické toalety, poznáme ich dizajn

Pri najvyššie položenej chate na Slovensku, Chate pod Rysmi pribudnú nové ekologické toalety, ich výstavbu zastreší Hikemates, najväčší turistický klub na Slovensku, na projekte sa podieľa aj Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici, Klub slovenských turistov (KST) a Slovenský horolezecký spolok JAMES.

Vysoké Tatry sa dočkajú nových ekologických toaliet, v rámci pilotného projektu ich postavia turisti pri Chate pod Rysmi. Dizajn toaliet vzišiel z architektonickej súťaže, porota zložená zo skúsených architektov, odborníkov na modulárny dizajn, projektových manažérov z Corwinu a špecialistov zo Správy TANAP-u vybrala za víťazný návrh riešenie, ktoré navrhol architektonický ateliér ô. 

,,Hlavným cieľom architektonickej súťaže bolo získať dizajn, ktorý citlivo zapadne do okolitej prírody a zároveň poskytne funkčné a odolné riešenie, ktoré zvládne extrémne podmienky, ktoré panujú vo vysokej nadmorskej výške, v ktorej sa nachádza Chata pod Rysmi”, dodáva Matej Ďurnek, development manager zo spoločnosti Corwin, ktorá zastrešila architektonickú súťaž a projektovú dokumentáciu toaliet. Po výbere víťazného návrhu aktuálne architekti zapracovávajú pripomienky, ktoré dal organizátor projektu Hikemates, Správa TANAP-u, KST a JAMES. Kľúčová je pritom najmä ochrana prírody, ekonomickosť dizajnu a minimálny zásah do prostredia národného parku.

“Máme radi kontinuitu a chceli sme pokračovať tam, kde príbeh v 70tych rokoch skončil. Štylizovaná morfológia horských štítov prestupuje celým spektrom architektúry vo Vysokých Tatrách, od drobných stavieb, až po to najlepšie z  obdobia neskorej moderny. Okrem toho, je to vyslovene logický dizajn. Ak začnete redukovať objem na nevyhnutné minimum, berúc pritom do úvahy všetky vonkajšie limity, nič iné z toho ani vzniknúť nemôže”, dodal Martin Kvitkovský, architekt z ateliéru ô.

Ekologické toalety fungujú na princípe kompostéra, čo významne prispeje k zníženiu negatívneho vplyvu turizmu, Chata pod Rysmi patrí medzi najnavštevovanejšie, počas sezóny jú navštívia desaťtisíce turistov. “Projekt nových ekologických záchodov vítame, horské prostredie potrebuje nejaké riešenie a aj z tohto dôvodu sme sa rozhodli na projekte spolupracovať. Ideálom by však bolo, keby si každý z hôr odniesol všetko, čo tam priniesol. Okrem toho, že to nevyzerá esteticky, má to aj výrazný negatívny dopad na samotnú prírodu,“ pripomína Peter Spitzkopf z oddelenia prác celospoločenského významu Správy TANAP-u. 

Turistický klub Hikemates chce s výstavbou začať ešte tento rok, tak aby ekologické toalety mohli slúžiť všetkým milovníkom hôr. ,,Aktuálne čakáme na projektovú dokumentáciu a vybavujeme povolenia na príslušných úradoch, s výstavbou chceme začať ešte tento rok, zároveň pracujeme na získaní finančných prostriedkov, ktoré pokryjú výstavbu”, uzatvára Patrik Pajta z Hikemates. 

Turistický klub Hikemates v rámci projektu verejných ekologických toaliet spolu s Corwin a ô zabezpečí projektovú dokumentáciu pre generický dizajn, ktorú potom zadarmo odovzdá správam národných parkov, správam miest a obcí v podhorských oblastiach a organizáciám, ktoré budú mať záujem postaviť verejné toalety aj v ďalších lokalitách, kde je to potrebné.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *