Tip na túru od MYAPLEND: Chata pri Zelenom plese a Jahňací štít

Letná turistická sezóna sa nám začala tento rok skôr, už prvého júna a my ti v spolupráci s našim partnerom MYAPLEND prinášame tip na túru. Ak sa chystáš do Vysokých Tatier s rodinou s deťmi či chceš zažiť so svojou polovičkou pohodovú prechádzku, určite skús navštíviť Chatu pri Zelenom plese známu aj ako Brnčalku. Užiješ si neopakovateľné výhľady na pleso aj okolité štíty. Ak máš po zime lepšiu kondičku a túru si chceš predĺžiť, vyraz zavčasu a vydaj sa až na Jahňací štít (2 229,6 m n. m.).

Chceš si užiť letnú túru a ostať v suchu? Nezabudni na ňu vyraziť ráno skôr, kým je stabilnejšie počasie, popoludní ťa môže zastihnúť búrka. Týmto pravidlom sa radíme aj my, a keďže sa nám ráno nechce cestovať, ideme o deň skôr a vyberáme si opäť príjemné ubytovanie v srdci Tatranskej Lomnice, tentokrát v Hoteli Lujza Major s vernostným systémom MYAPLEND.

Hotel Lujza Major ponúka príjemné ubytovanie v srdci Tatranskej Lomnice, návštevníkov potešia výhľady na tatranské štíty, skvelé raňajky, dostupné parkovisko a príjemný wellness.

Túra k Brnčalke vedie Dolinou Kežmarskej bielej vody miernym terénom popri rovnomennom potoku, ktorý dvakrát križujeme, prechádzame cez mostíky. Neskôr prechádzame do Doliny Zeleného plesa, popri Zelenom potoku. Cesta na chatu meria necelých 8 kilometrov a prekonáme prevýšenie približne 630 výškových metrov.

Začíname na zastávke Biela Voda, pri ktorej je aj parkovisko. Odtiaľ pokračujeme po žlto značenom chodníku. Už od začiatku môžeme v diaľke sledovať vrcholce štítov. Cestička vedie miestami odkrytá, miestami príjemným lesíkom. 

Pomaly sa dostávame k Rázcestiu Šalviový prameň, kde pokračujeme vľavo naďalej po žltej, ak by sme si cestu chceli predĺžiť, môžeme tu odbočiť doprava na modro značenú trasu, ktorá vedie k Veľkému Bielemu plesu, potom sa napojiť na červenú značku – Tatranskú magistrálu a po červenej dôjsť až k chate. My však dnes pokračujeme klasicky – po žltej. Žlto značený turistický chodník je taktiež zároveň aj cyklotrasou, takže ak ste nadšení cyklisti, môžete sa vybrať aj na bicykli, je však potrebné sa pripraviť na náročnejší skalnatý terén, ktorý nie je pre každého. 

O chvíľu sa už nachádzame na Kovalčíkovej poľane, kde sa nachádza malý turistický prístrešok a môžeme si posedieť na lavičkách a oddýchnuť si. Tento prístrešok je zároveň označený ako Základy Kovalčíkovej chaty. Nazvali ju podľa Štefana Kovalčíka – olympijského lyžiara a vedúceho výstavby prístreškov v Doline Kežmarskej Bielej vody v rokoch 1944 – 1967.

Pokračujeme ďalej chodníčkom o čosi strmšie a po pravej strane sa nám ukazujú výhľady na  krásne Belianske Tatry. Chodník sa pomaly otáča a my prechádzame do Doliny Zeleného plesa. Za chvíľu sa nám naskytá pohľad na majestátnu severnú stenu Malého Kežmarského štítu, ktorá je v Tatrách najväčšou lezeckou stenou. 

Čochvíľa sa nám už naskytá výhľad na Zelené pleso a chatu pri ňom, ku ktorej je to už naozaj len krôčik. Chata je obkolesená horami zo všetkých strán a je otvorená celoročne. Ponúka bohatý výber jedál a nápojov, kde sa môžeme občerstviť a vychutnať chatársky čajík či parenú buchtu s výhľadom na majestátne štíty. 

Pre zdatnejších turistov nemusí byť Brnčalka cieľovou stanicou. Môžeme pokračovať ďalej po žltom chodníku – na Jahňací štít – najvýchodnejší vrchol Vysokých Tatier. Je to približne 2,4 kilometra a prevýšenie je na tomto úseku teda poriadne – 678 výškových metrov. Na tomto úseku platí uzávera a chodník je otvorený len od 1.6. do 1.11. Na tejto trase je asi 30 metrový úsek zabezpečený reťazami a keďže musíme vystupovať aj zostupovať tou istou trasou, treba počítať, že si možno chvíľočku počkáte. Výhľady na Belianske Tatry, ktoré čakajú na vrchole však vynahradia všetku námahu.

Zaujímavá môže byť taktiež trasa po červenej na Veľkú Svišťovku z kadiaľ sa môžeme presunúť na Skalnaté pleso a po modrej sa cez Malú Svišťovku a krátkom úseku po zelenej naspäť napojiť na žltú značku a pokračovať dole po pôvodnej trase. To je však už o čosi náročnejšia celodenná túra. 

Vedel si, že keď sa bezplatne zaregistruješ vo vernostnom programe MYAPLEND môžeš získať ubytovanie vo Vysokých Tatrách za výhodnejšie ceny? APLEND hotely a apartmány nájdeš v Tatranskej Lomnici, Štrbskom Plese, Starom Smokovci či vo Veľkom Slavkove.

S MYAPLEND si môžeš užiť aj letné benefity. Všetky detaily nájdeš na webe www.myaplend.com.

Stačí, ak sa bezplatne zaregistruješ a na celé leto získaš:

1x kávička na Monte Móry ZADARMO

Vychutnaj si 1x kávičku ZADARMO s krásnym panoramatickým výhľadom na Štrbskom Plese. Monte Móry je úplná novinka v MYAPLEND a okrem kaviarne a vyhliadkovej vežičky ponúka aj jedinečné ubytovanie v apartmánoch.

1x bezplatný vstup na MINI Golf vo Veľkom Slavkove

Uži si pekné tatranské počasie a zabav sa s kamošmi či rodinou na 18 jamkovom mini-golfe.


3x fľaška vínka ZADARMO

Pochutnaj si na dobrom jedle aj s fľaškou vínka zadarmo. Benefit platí pri konzumácii nad 30€ vo všetkých APLEND reštauráciách: Salaš – Veľký Slavkov, Koliba Kamzík – Starý Smokovec a Olívia Restaurant – Tat. Lomnica.

Vylúšti tajničku a získaj 200 bodov

Zvládneš vylúštiť tatranskú tajničku? Tak schválne, nájdete ju na tomto linku. Prípadne tajničku nájdeš aj v letnom vydaní magazínu #VernyTatram.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Redakcia Hikemates

Pripravujeme pre vás tie najlepšie články o prírode, vybavení a tipoch na výlety.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *