Tipy od MYAPLEND na pohodovú turistiku v Tatrách: Chata Plesnivec a Kopské sedlo

Turistika vo Vysokých Tatrách na jeseň má nezameniteľné čaro. Príroda sa v tomto období mení na farebnú paletu, kde sa miešajú zlaté, červené a hnedé odtiene lístia so skalnými vrchmi. Chladnejšie jesenné dni sú ideálne na dlhšie túry, keďže teploty sú miernejšie a horské chodníky menej preplnené. My ti však v spolupráci s vernostným programom MYAPLEND prinášame tip na pohodovú túru, ktorú zvládneš aj s deťmi. Ak si však chceš dať viac do tela a užiť si nádherné výhľady, čítaj až do konca, kde nájdeš aj takúto alternatívu. 

Jedným z menej známych, no o to krajších kútov Tatier, je Chata Plesnivec. Ak hľadáš turistiku, ktorá príliš neunaví, no zároveň ponúkne nezabudnuteľné zážitky, je to ideálna voľba. Obzvlášť na jeseň, kedy Dolina Siedmich prameňov, v závere ktorej sa chata nachádza, hrá všetkými farbami. Pripravili sme pre teba niekoľko tipov, ako si túto túru užiť čo najviac a vyťažiť z nej maximum! 

1. Vyber si vhodný deň na turistiku

Počasie v Tatrách môže byť nevyspytateľné, preto je dôležité sledovať predpoveď. Chata Plesnivec sa nachádza v Belianskych Tatrách, ktoré sú menej navštevované. Počasie zahrá veľkú rolu- aj keď si v hmle super zašlapeš, no môže sa stať že sa okradneš o nádherné výhľady, ktoré Tatry počas slnečných dní ponúkajú. 

Tip: Skontroluj predpoveď niekoľko dní dopredu a sleduj zmeny. Tatry majú svoj vlastný „mikroklimatický“ režim, takže podmienky sa môžu rýchlo zmeniť.

2. Zvoľ vhodnú trasu

Chata Plesnivec je dostupná z niekoľkých turistických trás, pričom najjednoduchšia vedie po zelenej značke z Tatranskej Kotliny. Táto trasa je relatívne nenáročná, dlhá približne 5 km, s prevýšením okolo 600 metrov. Ide o pohodlný výstup, ktorý zvládnu aj menej skúsení turisti alebo rodiny s deťmi. Alternatívou je modrá značka vedúca z Kežmarských žľabov na rázcestie Čierna voda, z ktorého je potrebné pokračovať na Plesnivec po žltej značke. Je podobne dlhá- má 6,5 km s prevýšením 400 metrov, avšak väčšina prevýšenia je koncentrovaná na poslednom kilometry a preto sa táto trasa môže javiť ako náročnejšia.

Tip: Ak máš rád okruhy, odporúčame ísť hore po zelenej značke a vrátiť sa po žltej. Na Čiernej vode sa môžeš vrátiť po modrej naspäť na zelenú značku a vrátiť sa naspäť do Tatranskej Kotliny. 

3. Dbaj na správnu výbavu

Aj keď je túra na Chatu Plesnivec vhodná aj pre menej skúsených turistov, určite si zbaľ správnu výbavu. Pohodlné turistické topánky sú základ, rovnako ako vrstvené oblečenie, ktoré ochráni pred náhlymi zmenami počasia. V batohu by nemala chýbať nepremokavá bunda, dostatok vody a malá desiata.

Tip: Vezmi si so sebou aj trekingové palice – pri stúpaní a klesaní ti výrazne uľahčia cestu.

4. Zastav sa na Chate Plesnivec

Samotná Chata Plesnivec je malebné miesto, kde si môžeš oddýchnuť počas túry. Chata ponúka občerstvenie a chutné domáce jedlá, takže si môžeš dopriať teplý čaj (ktorý na chate chutí najlepšie), polievku alebo niečo sladké. Je to ideálne miesto na načerpanie síl pred zostupom späť do doliny.

5. Pokračuj cez Biele pleso do Kopského sedla

Ak máš dostatok času a energie, po oddychu na chate môžeš pokračovať v túre ďalej, napríklad smerom na Kopské sedlo, ktoré ponúka ďalšie úžasné výhľady. Pokračovať budeš ďalej po zelenej značke až k Bielemu plesu, z kade sa napojíš na modrú značku. Tento ďalší výšľap ti potrvá okolo 2,5 hodiny, prejdeš 6 km a nastúpaš ďalších 500 výškových metrov. Za odmenu si však užiješ v Doline Bielych plies nádherné výhľady ako na Jahňací štít, tak aj na samotné Belianske Tatry. V Kopskom Sedle ťa očarí majestátna Ždiarska Vidla a spoza nej Havran. Vrátiť sa môžeš naspäť po tej istej trase.

6. Rešpektujme prírodu a turistické pravidlá

Tatry sú národným parkom a je dôležité sa v prírode správať ohľaduplne. Zbieraj po sebe odpadky, drž sa vyznačených turistických trás a nezbierajte rastliny či plody. Rešpektuj aj miestnu faunu, ktorá je citlivá na ľudskú prítomnosť. Tieto pravidlá platia obzvlášť v Belianskych Tatrách, ktoré sú zvlášť chránené ako národná prírodná rezervácia. Vysoký stupeň ochrany dokladá skutočnosť, že celá oblasť je celoročne uzavretá pre návštevníkov s výnimkou turistického chodníka z Monkovej doliny do Kopského sedla.

7. Ubytuj sa výhodne (2+1 noc zadarmo)

Odporúčame sa ti ubytovať v blízkosti turistickej trasy, aby si ráno nemusel vstávať šialene skoro. Hotel Lujza Major sa nachádza v Tatranskej Lomnici a je cenovo dostupný. K ubytku máš v cene aj bufetové raňajky, čo padne vhod pred náročným dňom v horách a po túre môžeš zrelaxovať v malom komornom wellness. Počas celej jesene môžeš využiť akciu 2+1 noc zadarmo, čím získaš vynikajúcu 33% zľavu. Navyše ak sa zaregistruješ zadarmo do MYAPLEND máš záruku najnižšej ceny nie len v Hoteli Lujza Major, ale aj vo všetkých hoteloch APLEND a získaš bohatý balík výhod a benefitov na zážitky a služby v celých Tatrách.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *