Tipy od MYAPLEND na pohodovú turistiku v Tatrách: Sliezsky dom a Východná Vysoká

Turistika vo Vysokých Tatrách patrí k najkrajším a najpopulárnejším aktivitám, ktoré Slovensko ponúka. Jednou z najväčších výhod turistiky v Tatrách je rozmanitosť trás, ktoré sú vhodné pre všetky úrovne turistov. Od nenáročných prechádzok k plesám až po náročné výstupy na najvyššie vrcholy, každý si tu nájde to svoje. Chodníky sú (zväčša) dobre označené a udržiavané, čo zaručuje bezpečný a príjemný zážitok pre všetkých návštevníkov. Navyše, tatranské chaty a horské hotely poskytujú pohodlné útočisko a možnosť na chutné občerstvenie.

Aj tentokrát ti prinášame tip v spolupráci s vernostným programom MYAPLEND na pohodovú trasu, ktorá spĺňa všetky vyššie uvedené atribúty- je nenáročná, ale ak si chceš dať viac do tela a užiť si nádherné výhľady, poskytuje aj takúto alternatívu a po ceste sa môžeš občerstviť na horskom hoteli. Ide o túru na Sliezsky dom a Východnú Vysokú, ktorá je síce dosť populárna, ale určite má čo ponúknuť. 

Keďže budeme túru začínať v Tatranskej Polianke, rozhodli sme sa ubytovať v blízkom Veľkom Slavkove v Tatry Holiday Resort, kde sa môžeš ubytovať aj ty v krásnom Vilkovom štúdiu. Počas celého augusta si tak môžeš užiť raňajky, ktoré sú v cene ubytovania. To ti padne vhod pred turistikou- najesť sa do sýta je vždy dobrý nápad. V areáli nájdeš aj minigolf, salaš, pingpong, mega človeče, tenisový kurt, bazén a saunu, takže pred a po túre budeš mať o aktivity a dobrú stravu vystarané. 

My využívame bezplatné parkovisko a auto nechávame pri ubytku. Odporúčame vyraziť čo najskôr ráno (medzi 7-9) kvôli letným búrkam a svojej bezpečnosti, ale aj aby si sa vyhol masám turistov. Túru začneme 10 minútovou prechádzkou na železničnú stanicu vo Veľkom Slavkove, kde nastúpime na električku, ktorá nás odvezie do Tatranskej Polianky, ktorá je ideálnym východiskovým bodom pre túru. Nachádza sa v nadmorskej výške 1005 metrov a je ľahko dostupná autom, električkou alebo autobusom. Cesta električkou nám trvá 30 minút a počas nej sa môžeš rovnako ako my kochať nádhernými výhľadmi na Tatry. Po vystúpení pokračujeme na štart zelenej značky smerujúcej na Velický most, Velickú poľanu až na Sliezsky dom.

Na Sliezsky dom sa dá dostať aj po asfaltovej ceste, ale tá je momentálne kvôli rekonštrukcii uzavretá. Je však o necelé tri kilometre dlhšia. My sme uprednostnili trasu vedúcu lesom. Táto časť túry nám trvá približne 2 hodiny a vedie mierne stúpajúcim terénom, ktorý je vhodný aj pre menej skúsených turistov. Chodník je veľmi dobre značený a vedie dolinou s bohatou faunou a flórou Tatier. Po približne jednej hodine a 2,3 kilometri stúpania prichádzame k Rázcestiu na Velickom moste, kde sa križuje turistický chodník s asfaltovou cestou.

Dávame si menšiu pauzu a pokračujeme ďalej po zelenej značke na Velickú poľanu. Cestou sa nám otvárajú výhľady na Velickú dolinu a jej končiare a keď po 4 kilometroch od štartu prichádzame na Velickú poľanu a vidíme cieľ našej túry- Sliezsky dom, už sa nevieme dočkať na teplú polievku, ktorú si tam určite dáme. To nás ešte ale čaká 15 minútový úsek, ale ten zvládneme ľavou zadnou, veď motivácia je veľká. 

Sliezsky dom sa nachádza sa vo výške 1670 m.n.m a je ideálnym miestom na krátky (ale aj dlhší) odpočinok. Tento horský hotel je najvyššie položenou horskou chatou vo Vysokých Tatrách prístupnou po asfaltovej ceste a ponúka nielen možnosť občerstvenia a oddychu, ale aj nádherné výhľady na okolité štíty- slúži aj ako východiskový bod na najvyšší štít vo Vysokých Tatrách, Gerlachovský štít. Názov „Sliezsky dom“ odkazuje na Sliezsko, historický región v strednej Európe, ktorého obyvatelia prispeli na jeho výstavbu.

Prvá útulňa na mieste dnešného Sliezskeho domu bola postavená už v roku 1871 a súčasná budova bola postavená v roku 1968, no odvtedy si prešla niekoľkými rekonštrukciami. Nenechaj sa zastrašiť hviezdičkami pri názve hotela, do reštauračnej časti môžeš pokojne vstúpiť v turistickom oblečení. Občerstviť sa môžeš aj v bufete na terase, ktorý je otvorený počas letnej sezóny. 

Ak ti ešte nestačilo a Sliezsky dom bol pre teba len rozcvička, môžeš pokračovať ďalej na Východnú Vysokú cez Velickú dolinu a Polský hrebeň. Tento úsek je náročnejší a vyžaduje si už dobrú kondíciu a skúsenosti s horskou turistikou. Taktiež nezabudni na kvalitnú turistickú obuv. Trasa vedie kamenistým terénom a zahŕňa aj niekoľko reťazí a exponovaných úsekov.

Výstup na Polský hrebeň trvá približne 1,5  hodiny, pričom prejdeš okolo Velického plesa, popod Večný dažď a okolo Velického vodopádu. Vedie tam zelená značka, ktorú v Poľskom hrebeni nahradí žltá, smerujúca na vrchol Východnej Vysokej. Odtiaľto je to už len pol hodiny na vrchol a čaká ťa tu kamenný , mierne lezecký terén v druhej polovici výstupu sa meniaci na kamennú suť. Odmenou ti však budú nádherné výhľady na všetky strany, do Bielovodskej doliny, Veľkej studenej doliny a Velickej doliny. Naspäť na Sliezsky dom sa budeš musieť vrátiť po tej istej trase a dokopy by si to mal zvládnuť za 3 hodiny.

Zo Sliezskeho domu ti odporúčame sa taktiež vrátiť po tej istej trase (zelená), keďže nepoznáme turistu, ktorý by ocenil zostup po asfaltovej ceste po celom dni strávenom na nohách v horách. 

Celá trasa z Tatranskej Polianky na Východnú Vysokú cez Poľský hrebeň by ti mala trvať približne 7 hodín bez prestávok na oddych, pri čom našliapeš viac ako 1400 výškových metrov a 16 kilometrov. Ak sa rozhodneš pre jednoduchší a pohodovejší variant na Sliezsky dom, ktorý je vhodný aj pre deti, zvládneš to určite do 4 hodín a budeš mať v nohách krásnych 9 kilometrov a 677 výškových metrov.

V Tatranskej Polianke počkáš na električku, ktorá ťa odvezie pohodlne naspäť do Veľkého Slavkova a ty si môžeš užiť spokojne večer buď s nohami “vyloženými na stole”, v bazéne, saune alebo si dopraješ športové aktivity, ktoré areál ponúka.

S letnými benefitmi MYAPLEND pre všetkých členov získaš zadarmo aj 1x vstup na minigolf vo Veľkom Slavkove, ak si chceš po túre dopriať nenáročnú aktivitu.

 Taktiež si môžeš vychutnať 3x víno v reštauráciách pri konzumácii nad 30€, napríklad v Kolibe Kamzík, ktorú nájdeš v Starom Smokovci, ale aj v novej Kolibe Kamzík na Štrbskom Plese.

Ak by si si urobil výlet na Štrbské Pleso, určite ťa poteší káva zadarmo v Monte Móry a 200 bodov v súťažnej tajničke.

Okrem letných benefitov v MYAPLEND nájdeš aj množstvo tatranských zliav na rôzne aktivity a tiež vždy najvýhodnejšie ceny na pobyt v APLEND hoteloch a ubytovacích zariadeniach.

Pridaj sa do nášho newslettera ✉️

Budeme ti posielať super tipy na túry, nové články a iba užitočné veci. Žiaden SPAM, čestné turistické!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *